Cum a fost Școala de Vară de design Floral cu Mihaela Pipo la Cembra?

Și la noi, lucrurile sunt dorite, visate, apoi planificate, doar ca să fie modificate în ultima clipă în ceva nesperat de bun. Și mereu trec ca vântul cursurile, și rar apucăm să povestim despre epe pe îndelete, pentru foarte rapid ne apucăm de noi proiecte. Așa că am oprit puțin acest film fast forward, și am stat de vorbă cu Mihaela, care a susținut în această vară Școala de Vară de Design Floral la Cembra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Cembra se dezvoltă ca școală privată de artă botanică, oferind ateliere și cursuri acreditate în domenii complementare, relaționate cu plantele. Iată deci cursul de Florism, sau Design Floral, pentru care am avut un demo în vară, sub forma unei școli de vară intensive, de 5 zile. Pentru că valorile Cembra sunt profund legate de sustenabilitate, te rog să ne povestești cum vezi tu această noțiune din perspectiva personală și profesională, mai ales că – ar spune mulți – industria evenimentelor nu excelează în această privință a moderației și sustenabilității.

Mihaela – În cele 5 zile de curs, am adus in discutie foarte des si am analizat din punctul de vedere al floristului, organizatorului de evenimente dar si al omului simplu, ce inseamna a avea un stil de lucru sustenabil, eco-friendly, in deplina armonie cu natura. 

Intr-adevar industria evenimentelor dar si floristii, iau in calcul aceste valori foarte rar, sau cum e de fapt in realitate, deloc. Aceasta este si marea mea provocare ca profesor, care isi doreste sa planteze macare o samanta de dragoste catre natura, daca nu o schimbare completa de viziune. 

O consider provocare, deoarece, chiar daca la nivel mondial este stare de alerta si se iau masuri drastice pentru reducerea poluarii si a sufocarii planetei PAMANT, in Romania asta se intampla doar la nivel declarativ. 

Din pacate, parcursul istoric al tarii noastre nu ne este de foarte mare ajutor in acest sens. Astfel ca reciclarea selectiva, reutilizarea, reducerea costurilor si a consumului, urilizarea de insecticide, pesticide si alte substante daunatoare, coruptia si nivelul scazut de educatie, sunt reale piedici in procesul de educate  al populatiei.

Totusi, calatoriile mele profesionale in alte tari si continente, dorinta mea de a schimba lumea si locul, pasiunea mea pentru flori, frumos, bun gust, arta, literatura, pictura, filosofie, antropologie si multe altele, isi spun cuvantul si ma ajuta sa dau mai departe invatamintele primite. Printr-o magie, reusesc sa creez adevarate ‘experiente botanice’, impletite cu lectii de viata pretioase, povesti autentice si din folclor, istorii personale sau reale, traditie, arhitectura, natura si Univers. 

Cursantii mei sunt atrasi intr-o lume magica si astfel prin procesul ludic si creativ folosit in predare, la final, pleaca cu o noua viziune si perspectiva asupra muncii, vietii si fericirii personale.

Ma bucur ca am inceput aceasta colaborare si ca alaturi de Cembra, avand valori similare, experimentam momente unice pline de sens si intelepciune. Cam asa consider ca o scoala privata poate creste frumos si influenta lumea. Cu profesori de calitate, orientati catre o lumea mai buna, mai curata, mai relaxata si bineinteles mai sanatoasa si mai lipsita de griji. Echilibrul in toate este cheia unei vieti simple si fericite in perfecta comuniune cu natura si spatiul cosmic.

  • Între multe contradicții, care este echilibrul? A rupe flori sălbatice, sau nu. A încuraja industria florilor tăiate (pentru acasa, zi de zi, sau pentru evenimente speciale, versus plante în ghiveci, de exemplu) sau nu. A oferi flori sau nu. A utiliza plantele/florile în scop pur decorativ sau a apela la simbolistică.

Mihaela – Asta este o discutie mult mai ampla, pe care mi-ar face placere sa o abordam mai detaliat, cu o altă ocazie.

Dar, voi incerca in cateva cuvinte, sa detaliez Crezul Meu, intr-ale Florilor. 

Este o lume mare, vasta, diversa, plina de ocazii, situatii, tipologii, soiuri si antiteze. De fapt de aici porneste totul. Totul este o antiteza, un contrast intre bine si rau, intre frumos si urat, intre mucegai si rai, intre Harap Alb, trecut, prezent si viitor.

A gasi si a pastra echilibrul, cred ca este marea lectie a noastra a umanitatii. 

O lectie care te invata ca a avea mult si prost, produce un dezechilibru si ajungi sa dai in prostie si sa-i deranjezi pe altii prin atitudinea de needucat si comportament de neandhertal. Ajungi sa te feresti de cei ca ei si sa te retragi in bula ta. Dar nefacand nimic, cei multi, devin puternici si influenteaza lumea, devenind influenceri sau Icon-uri. Modele negative pentru societate.

Rolul nostru ca profesori, este sa le aratam ca se poate si altfel. Ca poti culege o floare de pe camp, fara a cosi tot hectarul. Ca poti manca ceva gustos si sanatos, crescut chiar de tine fara sa platesti o caruta de bani la cel mai fancy restaurant. Ca te poti imbraca simplu si folosi produse naturale, fara a distruge mii de delfini, sufocati in plasticul din spandex.

Ca viata este frumoasa si simpla, dar e nevoie sa-ti doresti sa o traiesti.

Cand in jurul tau e doar rautate, invidie, minciuna, ura, boala si stress, intri in jos de bunavoie, deoarece nu stii ca se poate si altfel.

Impreuna cu Cembra, noi vom face tot posibilul sa dam o mana de ajutor si sa tragem semnale de alarma.

  • Cursanții Cembra ar veni la un curs de Florism pentru  că vor sa activeze în domeniu, sau pentru că îsi doresc o experiență personală? Cum este defapt relevant acest curs, versus alte opțiuni de pe piață?

Mihaela – Cursantii Cembra sunt cei in care samanta pentru dragostea fata de natura si semeni, a fost plantata deja. Iar acum e moment bun, deoarece prinde radacini. 

La unii radacinile sunt puternice si au ajuns sa-si urmeze pasiunea si talentul si sa dezvolte adevarate business-urinin domeniu. Iar la atii abia acum incoleste si prinde viata. 

Eu, Pipo, am cursanti de toate felurile. De la oameni pasionati de flori la nivel amator, pana la colectionari de arta sau oameni simpli de la tara. Cursurile mele, ofera oportunitati de invatare, organizate in cele mai neobisnuite locuri prin cele mai neobisnuite tehnici. 

E mai mult un curs de well-beeing, well-living, dezvoltare personala si sociala. Deoarece, mai presus de toate, valorile mele de nenegociat includ: salvarea caselor vechi si a traditiilor populare, ingrijirea bunicutelor si a copiilor, sustenabilitatea, grija fata de mediu, istorie, literatura, pictura,muzica, teatru si film. 

Totul intr-o atmosfera de poveste, creata spontan si ad-hoc de toti participantii.

  • Cum a fost experiența școlii de vară Cembra?

Mihaela – Aici cel mai bine, ar fi sa faci si cu fiecare fata in parte, un mini interviu, ca acesta. Asa am putea vedea mai bine, cum s-au simtit si daca metodele mele, chiar dau roade.

Dar, pana atunci, iti zic si perspectiva mea.

Realizat pe repede-inainte, deoarece aveam o singura cursanta, Ramona, o amatoare pasionata de frumos si riscam sa nu-l putem tine. Mi-am dorit cu adevarat si a meritat tot efortul depus.

Abia vineri stiam ca vom tine cursul. M-am organizat cu prietena mea Adela, care este educatoare in Londra, dar este in vacanta si a venit sa ma ajute si sa petrecem timp impreuna.

Duminica habar n-aveam ce va urma. Aveam cu totul alte asteptari. De la un o scoala de vara, clasica, organizata in atelier cu laptop, notite si program fix. Am ajuns sa decoram intrarea principala a Bisericii Negre, alaturi de cursante si cu ajutorul tau si al lui Edith. Va multumesc amandurora, cu aceasta ocazie, pentru aceasta sansa unica.

Deci, cred ca raspunsul e simplu. La noi vii la scoala si habar n-ai ce ajungi sa faci sau sa inveti intr-un final. E spontan, dar merita riscul. Cine stie? Data viitoare facem Casa Poporului 🙂 si n-ai vrea sa ratezi aceasta sansa. 

Cembra si Pipo te ajuta in acest sens prin gama larga de cursuri oferite.

  • Cursurile acreditate Cembra vor oferi experiențe complete ale domeniilor specifice, prin completarea acestora cu specialități conexe, cum ar fi expertiza juridică, administrativă, de maketing sau PR, pentru o privire holistică asupra acestor domenii. Care consideri tu că este domeniul „musai de știut”, alături de florism, atunci când vrei să intri în breaslă?

Mihaela – Hmm, domeniul musai de stiut, nu e unul fix. E un amalgam de calitati si defecte. Un contrast. 

Cred doar , ca ar fi indicat sa ai un dram de entuziasm, pasiune, dorinta si motivatie. Daca-ti dai silinta si faci cu drag si respect fata de tine si altii. Sa-ti dai voie sa visezi si sa creezi, sa lasi copilul din tine sa se manifeste si sa se faca auzit, este o cale buna pentru a porni la acest drum.

Da, nu e usor, cutiile sunt grele, florile sensibile, noptile lungi si frigul prezent. Totusi, unii aleg sa creada in visele lor si reusesc sa traiasca frumos.

Eu pot sa te ajut prin cursurile mele tematice ai inovative sa inveti sa creezi autentic. Sa folosesti culoarea armonios si sa creezi un concept adaptat nevoilor fiecaruia. Totul realizat in acord si respect fata de natura, semeni si noi insine.

  • Ca să închidem cercul, în ideea de sustenabilitate, care a fost activitatea/exercițiul/tema cea mai relevantă pentru această latură, în școala de vară?

Mihaela – Incepand din prima zi, in care am facut picnic in cel mai frumos loc cu vedere spre Brasov si am cules flori de camp. Pana in ultima zi, in care am decorat Biserica Neagra, sustenabilitatea a fost prezenta. De la cel mai mic detaliu si simbol utilizat pana la imaginea de ansamblu, totul a fost organizat in spiritul civic eco-friendly, sustenabil si artistic.

Am utilizat doar flori de camp, flori de gradina sau flori cultivate local. Am folosit doar tehnici care se folosesc de elemente reciclabile si biodegradabile, inlocuind astfel utilizarea buretelui floral, atat de toxic si cancerigen.

Am folosit cunostinte personale si povesti cu talc, pentru a descifra, semnalele trimise de natura. 

Am decorat cu flori si fructe si am creat primul ierbar personal al momentelor fericite din viata. Cate o floare pentru fiecare experienta, timp de un an de zile.

 Asta este tema lucrarii finale. Peste un an, ca urmare a ierbarului personal, vom avea o expozitie de arta floraa, unde fiecare cursanta va expune ierbarul si aranjamentul in kenzan. Astfel vom vedea cat de spinoasa, colorata sau delicata e viata fiecareia.