Arta botanică și comunitatea ei

Ce este arta botanică?

 

Deși prea puțin cunoscută sau practicată în România, arta botanică este un gen emergent, dinamic, care coagulează o vastă comunitate internațională de artiști. Dincolo de componenta estetică, ilustrația botanică are o incontestabilă relevanță științifică încă de la începuturile ei și, contrar opiniei generale, nu a fost nici astăzi anulată de avansul tehnologic al instrumentelor de documentare.

Ilustrația botanică este un gen de artă care are ca scop reprezentarea cu fidelitate naturalistă a formei, culorii și detaliilor unei plante, ce poate fi astfel identificabilă la nivel de specie. Există ilustrații care constituie un model taxonomic, deoarece anumite exemplare nu pot fi conservate sau păstrate în siguranță. Multe plante minuscule, ale căror detalii sunt vizibile doar la microscop, sunt identificate doar prin intermediul ilustrației. Conform standardelor generale în domeniu, o ilustrație botanică reușită combină acuratețea științifică și valoarea estetică.

 

Relevanța artei botanice astăzi

 

Există în mod clar o tendință din ce în ce mai acută de promova sustenabilitatea și de a studia rolul crucial al conservării plantelor în evoluția ecosistemelor. Artiștii botanici aduc un aport impresionant în toată această mișcare globală pentru o planetă mai verde și mai prietenoasă cu natura. De aceea, în ultimii ani s-a înregistrat o renaștere a interesului pentru arta botanică, în special datorită organizațiilor internaționale și proiectelor și competițiilor dedicate acestui gen. Merită amintite aici Societatea Americană a Artiștilor Botanici, Societatea Artiștilor Botanici din Marea Britanie sau Societatea Regală de Horticultură (RHS) din Marea Britanie. Rolul acestor organizații este tocmai acela de a promova educația publicului cu privire la importanța artei botanice în direcția cultivării, conservării și aprecierii habitatelor vegetale, de a oferi expunere, resurse și standarde generale de evaluare artiștilor care practică acest gen de artă.

 

De la artă la comunitate

 

Societatea Regală de Horticultură (RHS) este cea mai importantă organizație caritabilă din Marea Britanie dedicată promovării horticulturii și grădinăritului, la standarde de excelență. RHS își demonstrează angajamentul față de lumea vastă a plantelor prin diverse evenimente și expoziții. Una dintre cele mai importante competiții din lumea artei botanice are loc sub tutela RHS și se numește RHS Botanical Art Show.  Există două categorii pentru această competiție: fotografie și ilustrație, iar ambele vizează, în primul rând, relevanța științifică a lucrărilor.

De ce este atât de importantă această competiție în lumea artiștilor botanici? Pentru că oricine poate expune în cadrul RHS Botanical Art Show, indiferent de vizibilitatea sau vechimea în comunitate. Astfel, competiția nu este doar un garant al prestigiului pentru artiștii consacrați, dar oferă și un spațiu de deschidere și dialog artiștilor emergenți. Desigur, artiștii botanici care doresc să participe pentru prima oară la această expoziție, trebuie mai întâi să treacă printr-un proces de selecție care implică depunerea unui eșantion de patru lucrări de artă față de comisia RHS, pentru evaluare și aprobare.

Anual, în cadrul RHS are loc câte o întâlnire a comisiei pentru selecția lucrărilor ce urmează a fi expuse anul următor. Sunt selectați atât artiști din rândul celor care și-au înscris eșantioanele spre evaluare, cât și artiști care au atras atenția publicului larg, prin relevanța lucrărilor. Toate aceste detalii precum și condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul oficial RHS (rhs.org.uk).

Suntem mândri că Irina Neacșu, lector în cadrul Școlii Cembra, a fost premiată anul acesta cu o medalie de argint în cadrul competiției RHS Botanical Art Show. Irina a fost un expozant debutant în cadrul competiției și speră ca succesul ei să-i inspire și pe studenții care participă la cursurile noastre și își caută locul în lumea artei botanice.