Imprimarea în relief este una dintre cele mai versatile metode de a crea ilustrații sau modele de design handmade. Deși definiția rudimentară etichetează printul ca formă de reproducere și multiplicare, imprimarea în relief depășește cu mult acest nivel mecanic și dă rezultate autentice fiecărui design creat, motiv pentru care mulți artiști au adăugat portofoliului lor lucrări de print art, ori s-au specializat exclusiv în această direcție.
Cum s-a creat tradiția printului ca artă? De la inventarea tiparului în secolul XV, artiștii au apelat la tehnici de imprimare manuală pentru a aduce arta mai aproape de public. Unii dintre ei au asimilat aceste tehnici în procesul artistic propriu-zis, explorând posibilitățile creative ale printului. De la expresionismul german, la constructivism și până la curentul pop, imprimarea a devenit un experiment artistic în sine și a atins un standard de artă.
Imprimarea manuală poate fi împărțită în patru categorii, în funcție de tehnicile utilizate: relief, intaglio, planografie și șablon. Imprimarea în relief este una dintre cele mai simple și creative metode. În acest caz, materialul care va forma matrița este sculptat în jurul designului dorit, pentru a îndepărta spațiile „libere”. Tehnica intaglio este inversul tipăririi în relief, prin faptul că designul este sculptat astfel încât să rețină cerneala în adâncimea materialului. Planografia implică imprimarea designului de pe o suprafață plană, iar șablonul presupune decupajul designului dintr-un material subțire și pulverizarea pigmenților în jurul zonelor decupate.
Linogravura este un tip de imprimare în relief, ideală pentru începători deoarece materialul folosit pentru matrițe – placa de linoleum – este ușor de sculptat și manevrat, iar prețul e mai accesibil, spre deosebire de lemn sau metal. Instrumentele de gravare sunt, la rândul lor, simplu de manevrat și se găsesc în orice magazin cu profil arts & crafts. Periodic, organizăm la Cembra ateliere de linogravură, iar elementul surpriză al print-urilor este întotdeauna garantat. De aceea, am decis să vă povestim mai multe despre arta linogravurii.
Linoleumul a fost inventat și patentat în 1860. La acea vreme, utilizarea sa principală era ca material de pardoseală, iar mai târziu a fost folosit în realizarea tapetului de perete. Cu toate acestea, încă de la începutul secolului XX, artiștii au început să-l folosească ca mediu artistic.
Pablo Picasso a fost unul dintre artiștii care a adus inovații în toate mediile artistice cu care a lucrat, inclusiv în domeniul linogravurii. După ce și-a creat prima linogravură în 1939, Picasso nu a mai revenit la această practică până în 1951, când a început să creeze postere pentru evenimentele din oraș, folosindu-se de tehnici de imprimare în relief. Apoi, a urmat aproape un deceniu în care Picasso s-a cufundat cu multă curiozitate în arta linogravurii. Aceste lucrări au rămas relativ rare în opera sa, constituind un număr de 150 din cele aproximativ 2.000 de printuri de artă realizate.
O caracteristică a stilului de linogravură al lui Picasso era tehnica reducției pentru adăugarea detaliilor și a culorilor. În loc să creeze mai multe matrițe pentru un singur print, Picasso folosea aceeași placă de linoleum căreia îi sculpta progresiv detaliile pe măsură ce imprima câte un strat de imagine. Tehnica reducției presupune aplicarea straturilor începând de la culorile cele mai deschise și formele cele mai simple, până la detalii și nuanțele închise. În acest fel, își reducea rata de erori cauzate de utilizarea diferitelor matrițe.
Astăzi, linogravura a a avansat semnficativ și a denotă adesea un rafinament al detaliului. Posibilitățile sunt infinite, odată însușite noțiunile de bază. Contrar așteptărilor, linogravura lasă spațiu improvizației, iar artiștii pot experimenta cu pigmenți diferiți sau pot combina tehnicile pentru expresivitate și efect.
Dacă ești în căutarea unui nou hobby creativ sau dacă vrei să adaugi mai multă substanță compozițiilor tale grafice, vino la unul dintre atelierele noastre de linogravură! Urmărește-ne pe Facebook sau vizitează rubrica de cursuri scurte a site-ului nostru, pentru a fi la curent cu workshopurile pe care le organizăm.
https://www.christies.com/features/Picasso-and-the-linocut-5770-1.aspx
https://www.boardingallrows.com/history-of-lino-printing-and-famous-linocut-artists