Caligrafie și texturi cu Ruxandra Grigoraș (Sinopia)

Chiar dacă la Cembra toate domeniile pe care le explorăm sunt infuzate de iubirea pentru natură și arta botanică, încercăm să evităm cadrele și ideile fixe, care nu-și au locul într-o lume a creativității. De aceea, alternăm direcțiile și aducem constant surprize cursanților, din care se pot decanta surse noi de inspirație. Una dintre surprizele acestei primăveri este Ruxandra Grigoraș, artistul din spatele proiectului Sinopia, care va susține un atelier de caligrafie experimentală la Cembra. Vă invităm să aflați mai multe despre Ruxandra și experimentele ei, citind mini-interviul de mai jos.

 

Ce înseamnă proiectul Sinopia?

Sinopia creează și deconstruiește povești și încearcă să exploreze forme și noi metode de expresie prin caligrafie, lettering sau design grafic.

 

Ce este caligrafia experimentală și cum ai ajuns să te exprimi prin această formă de artă?

Aș putea descrie caligrafia experimentală ca acel tip de scriere în care nu mai respecți toate regulile academice, devenind mai degrabă o joacă cu diverse instrumente, mai mult sau mai puțin neconvenționale. De aceea, atelierul pe care îl voi susține la Cembra se pretează tuturor oamenilor deschiși experimentului,  fără a fi necesar un background în domenii creative.

 

Cât de importantă este pentru tine ”forma” textului în transmiterea mesajului?

Cred că poți exprima foarte multe prin felul în care scrii ceva. Deseori în lucrările mele accentul nu cade pe lizibilitatea textului, iar atunci mesajul se dezvăluie gradual. Multe dintre ele par abstracte la început și îmi place ideea de a explora forme noi și de a de a lăsa puțin mister, precum și o invitație la a privi mai atent sau la a descoperi structura și ordinea literelor. Un aspect important în conturarea formei literelor este și instrumentul pe care îl folosesti, acesta îți poate dicta anumite libertăți sau constrângeri.

 

Experimentele tale caligrafice sunt extrem de variate. Unele îmi amintesc de ideogramele orientale, altele se aseamănă foarte mult cu arta grafitti. Unele par niște urme sau umbre ale instrumentelor neconvenționale pe care le folosești, altele duc la extrem o tușă sau un detaliu din tipografia clasică. Totuși, se poate indentifica în lucrările tale o armonie și o cursivitate specifice scrierii convenționale. Cum reușești să păstrezi acea liniaritate unificatoare, fără să sacrifici dimensiunea experimentală?

Ritmul este cel care dă coerența unei lucrări, la fel ca într-un cântec. În funcție de „măsura” pe care o stabilești, rezultatul este mereu diferit. Bineînteles, poți face și excepții, pentru a scoate în evidență anumite părți ale lucrării.

 

Cursanții școlii Cembra sunt, în general, pasionați de artele vizuale. Ce crezi că le poate oferi atelierul tău de caligrafie experimentală și de ce ar trebui să se înscrie?

Consider că acest curs te poate ajuta să explorezi noi forme de a vedea literele, să dai o formă stării din momentul respectiv, pe hartie, sub forma unor caractere care ascund o poezie, un cântec sau un gând. Este un atelier de exprimare a emoției, ca textură lăsată de un instrument de scris pe hârtie. Poate fi delicată sau precisă, tremurată sau îndrăzneață, monocromă sau colorată.