Diana Codrean și cursul de peisagism

Peisagism și design de grădini la Cembra.

La sfârșitul lunii iulie, la Cembra s-a desfășurat școala de vară de design de grădini, susținută de arh. Diana Codrean. O experiență intensivă de vară la Brașov, având ca temă grădina, școala de vară a fost un mic preview al cursului de lungă durată (9 luni), acreditat, pe care îl vom începe în octombrie. Așadar, vă povestim în câteva cuvinte și imagini despre Diana și primul proiect didactic sub umbrela Cembra, dar și câte ceva despre ce punem la cale, pentru cursul viitor.

Diana Codrean

are dublă specializare, de arhitect, și de peisagist. După o experiență complexă de lucru în Irlanda, a revenit în România în 2020, mai exact în Oradea, unde practică peisagismul și se ocupă de un proiect nou și tare drag, ferma de hortensii.

Diana Codrean la Scoala de Vara de Design de Gradini, in cadrul Cembra, 2021

Natura, in forma ei necosmetizata, mi-a fost dintotdeauna prietena: fie ca vorbim de picnicul (responsabil) aproape saptamanal in padure, alergatul descult pe pajistile dinprejurul satului bunicilor, culesul de plantute medicinale cu bunica, scaldatul intr-o oaza de salcii cu copiii din sat, toate aceste cadre ma definesc astazi ca peisagist. 

De timpuriu mi-am dat seama ca, desi duceau o lupta de la egal la egal, eul creativ il invingea adesea pe eul pragmatic, rational. Nu imi gasisem inca drumul, dar sigur ca am inceput cu creatiile vestimentare (aveam vreo 10 ani), apoi sigur ca orele de desen si lucru manual erau favoritele mele. Acest impuls s-a pronuntat in timpul orelor de geometrie si nu a durat mult pana cand se contura in mintea mea adolescentina ca arhitectura-mi este calea. 

Dar ce sa vezi, eram studenta prin anul 3 si nu intelegeam de ce vedeta este de fiecare data cladirea. Sigur ca povestea e mai lunga de atat, ce e cert este ca, desi ma atrageau unele materii care vizau spatiul public, m-am decis sa ma inscriu si la peisagistica, pentru ca in fond, ceea ce esti, nu poate sta multa vreme doar pentru tine. Iar pentru mine devenea din ce in ce mai clar: eu sunt arhitect de peisaje. 

Ca sa fie povestea completa, unde puteam sa ma simt mai in largul meu decat in tara peisajelor verzi, de poveste? In 2017 m-am mutat in Irlanda, unde o buna parte mi-am dedicat-o explorarii acelor situri naturale absolut ‘out of this world’ si tot acolo, cariera mea de peisagist a prins aripi: faceam aici tot ceea ce visam ca este aceasta meserie: design urban, arhitectura peisagera, design de plantare si toate acestea in spatiul public si in spatiul privat.

Acum, cu avantul acesta al schimbarii, m-am intors acasa, unde sper si visez sa am acelasi impact. Planul strategic este simplu: cu cat am posibilitatea sa dau mai departe ceea ce stiu, ceea ce practic, cu atat imaginea peisajului arhitectural, imaginea urbana din Romania se va transforma in ceea ce mintea mea de copil percepea ca o poveste: dealurile cu flori, padurile cu branduse si fragute, gradinile cu flori parfumate ale bunicilor, florile de soc, casuta din nuc.”

Școala de vară

a durat 5 zile, și a cuprins atât parte practică, cât și teoretică. Cursanții au avut o parte de o introducere bogată în ceea ce înseamnă designul de grădini, și au învățat dă abordeze un proiect încă de la primele măsurători. Binențeles, nu se poate deprinde o meserie în 5 zile, așadar cei care au participat la școala de vară și doresc să continue cu cursul acreditat, vor avea aceste ore contorizate c parte din cursul lung.

Cursul acreditat

  • începe la jumătatea lui octombrie
  • este împărțit în 2 module: MODUL 1 – octombrie-ianuare (12 săptămâni – 3200lei achitabil în 2 tranșe, sau 3000lei achitabil la începerea cursului) și MODUL 2 – februarie-iunie (16 săptămâni – 4800 lei achitabil în 2 tranșe, sau 4500lei achitabil la începerea cursului)
  • are formulă hibridă, cu o întâlnire lunară intensivă de weekend la Brașov (fiecare al 2lea weekend din lună), și 3 întâlniri săptămânale pe Zoom lunar
  • cursul se finalizează cu examen, în urma căruia absolvenții primesc diplomă acreditată de peisagist floricultor.
  • cursul va fi susținut de lectorul titular (Diana) și de lectori invitați, acoperind astfel informații utile atât din materia principală – peisagism – cât și din specialități conexe, precum marketing, ecologie, legislație, arhitectură.
  • în cadrul primului modul proiectele sunt redactate atât manual, cât și digital la nivel începător, iar al doilea modul include un atelier de proiectare asistată. 

Preînscrieri

se pot face pe mail, la contact@cembraartschool.com

mai multe detalii despre Diana, aici.