Prima promoție de peisagiști Cembra

Ne apropiem încet de finalul cursului de peisagist floricultor, lansat în octombrie 2021. Au fost câteva luni de muncă intensă, bazată pe studiu multidisciplinar și aplicații practice pe măsura complexității acestei meserii. Am vrut ca prima promoție să se bucure de șansa experimentului, pentru că și noi, alături de ei, am învățat din mers care sunt cele mai bune practici didactice în acest domeniu vast, plin de provocări. După cum afirma și lectorul nostru Diana Codrean la începutul acestui curs, peisagismul este o artă, un meșteșug și o știință, iar un adevărat designer de peisaj ar trebui să fie competent în toate cele trei direcții. 

Ne-am dorit să vedem cu ce așteptări au venit primii participanți la acest curs și unde se află acum, spre finalul traseului. Ce au învățat și cu ce planuri de viitor rămân după absolvire? Am adunat câteva testimoniale pe vrem să le păstrăm aici, atât pentru cei interesați de următorul curs de peisagist floricultor, în căutarea unor răspunsuri și clarificări, dar și pentru noi, să ne aducă mereu aminte de ce ne-am angajat în acest proiect de lungă durată.

 

Lectorul

 

Diana Codrean, arhitect și designer peisagist a fost prima care ne-a dezvăluit motivația din spatele deciziei de a accepta provocarea Cembra și de a transmite cunoștințele în domeniu mai departe:

Întotdeauna am privit meseria mea a de arhitect peisagist ca o misiune prin care transmit mai departe toate învățăturile acumulate din medii diverse, dar atat de fascinante! Obiectivul major al călătoriei mele profesionale este naturalizarea mediului urban românesc. Ce s-a întâmplat însă atunci când am măsurat dimensiunea acestui țel a fost realizarea că nu am cum să reușesc singură. Această conștientizare a trezit în mine dorința de a-i învăța și pe alți pasionați de grădinărit și peisagistică să vadă lumea prin noi filtre, cu alți ochi. De aici s-a născut atât de organic colaborarea cu Cembra, o școala ce a pavat natural și botanic (cum altfel?) pașii acestui curs de peisagism!

Orice ramură a peisagisticii am alege – și, cum îmi place mie să spun, posibilitățile sunt nenumărate –, esențialul este să clădim o fundație cu principii sănătoase, sustenabile, în ton cu provocările climatice și de mediu cu care ne confruntăm tot mai puternic. În acest sens, am urmărit studiul peisagisticii printr-o incursiune istorică, continuând apoi cu principii de proiectare de grădini, ne-am familiarizat cu elemente și stiluri de grădini și am studiat știința plantelor. O abordare, deci, de la macro la micro, în profunzime. Toate aceste notiuni teoretice se transpun în lucrările practice, sub diverse forme, de la situații ipotetice, la situații și situri reale.

Pentru noi, Diana Codrean a fost alegerea ideală ca lector în cadrul acestui curs. Sunt mulți profesioniști în domeniu, dar ceea ce a diferențiat-o a fost misiunea etică propusă, cu care am rezonat atât de puternic. Diana este unul dintre peisagiștii cu o viziune clară, integrantă și cu o motivație ce depășește latura pragmatică a meseriei: dorința de a transforma orașele în spații prietenoase cu mediul, prin soluții sustenabile de regenerare urbană. Mai mult decât atât, nu s-a temut niciodată să împărtășească ”secretele” meseriei cu oricine a dorit să înțeleagă mai multe despre arhitectura peisajelor și ecosistemele urbane.

 

Studenții

 

Cât despre studenții Dianei, ne-am bucurat să descoperim mediile și poveștile atât de diferite care se ascund în spatele deciziei lor de a se înscrie la curs. Unii dintre ei erau deja familiarizați cu domeniul și doreau să facă un pas în plus în carieră, alții au dorit o reconversie profesională. Câțiva dintre ei au prins gustul designului de grădini la școala de vară pe care Diana a susținut-o la Cembra anul trecut și au revenit la curs, pentru aprofundarea cunoștințelor.

Ionuț Flore-Izsak este unul dintre primii cursanți și prieteni ai școlii Cembra, care a participat și la școala de vară. Ionuț deține o afacere de familie, florăria La Provence din Beiuș, iar decizia de a se înscrie la cursul de peisagism a venit natural, după cum ne-a mărturisit:

Înscrierea mea la acest curs a venit ca urmare a unei susțineri și motivații din partea soției mele, alături de care încerc să diversificăm paleta serviciilor oferite în direcția nevoilor clienților noștri. Pe Diana o urmăream deja în mediul online cu câteva luni înainte de lansarea cursului de peisagism și curând am înțeles că va fi implicată într-un curs diferit față de cele acreditate, cele cu care suntem obișnuiți în sistemul nostru. M-a interesat să înțeleg concepte, să mă familiarizez cu vocabularul specific peisagisticii, să pun mâna și să transpun în activități practice toată baza teoretică. Am dorit să pot purta conversații relevante în situații reale, să pot adopta o atitudine corectă față de oameni prin recomandările unui specialist, știind cât de importantă este asimilarea informațiilor cu privire la fie la practicile de evitat mereu, în orice circumstanțe, fie la cele de urmărit ca bază de funcționare corectă a unei lucrări. Îmi este foarte clar că Diana aduce  valoare școlii Cembra și, alături de soția mea, îi suntem recunoscători pentru prietenia formată, pentru proiectele deja derulate în comun, pentru suportul necondiționat de care a dat dovadă! Prin Cembra s-a creat mediul de care mulți începători, și nu numai, au nevoie – un mediu plăcut, prietenos, profesional!

Mirela Popescu, în schimb, a ajuns la curs cu un scop mai puțin antreprenorial, dar treptat a înțeles că pasiunea ei se poate transforma într-o afacere:

Mă bucur foarte mult că am decis să urmez cursul de peisagism pentru că m-a ajutat să intru în tainele acestei frumoase meserii și pentru că mi-a deschis noi orizonturi. Inițial am venit cu gândul de a afla mai multe despre peisagism și despre cum să nu mai fac lucrurile după ureche în propria grădină, iar apoi am constat că am obținut cunoștințele necesare pentru a profesa în acest domeniu pe care îl îndrăgesc. Mi-a plăcut foarte mult întreaga experiență și mă bucur că am fost printre norocoși. 

Suntem deja nerăbdători să formăm grupa pentru următorul curs de peisagism care va fi lansat în octombrie 2022. Dar, până atunci, ne vedem la școala de vară de grădini, pe care o puteți aborda ca introducere în cursul de lungă durată!